Hvorfor drive bokhandel?

IMG_1824Da har det gått over to måneder siden Bokhandleren på Tofte AS åpnet dørene og først av alt må jeg jo bare takke for alle som har kommet innom; for å handle, tilfredstille nysgjerrigheten eller slå av en prat. Nå kommer høsten og inntrykket er at krim står sterkt blant leserne i Hurum. Det er jo ikke sikkert stortingsvalg er spennende nok i seg selv. Ordet Storting skal vi forøvrig få vite litt mere om siden.

Forlagene er jo selvsagt hissig frempå med nyheter, terningvinnere og selvskryt. Jeg har faktisk til gode å finne EN dårlig bok som kommer ut i høst, basert på forlagenes omtale. Men slik er det jo.

fullsizeoutput_84b

Målet hele tiden er å gjøre bokhandelen til noe mere enn en standard butikk der de oppleste og vedtatte listevinnerne står, som i kjede eller matbutikker. Jeg har de storselgerne også, men jeg tror utvalget her er såpass variert at man faktisk kan bli overrasket og inspirert av å bruke litt tid i butikken.

Nå starter vi også et nytt kapittel, arrangement på kveldstid. Vi skynder oss langsomt med ett i måneden, kanskje litt mere. Vi får se. Men målet er å øke tilbudet på kultursiden i kommunen. En liten tilvekst her og en liten tilvekst der, kan gjøre at Hurum er en inspirerende plass å være. Og er det noe man vet så skaper jo kultur tilstedeværelse og identitet, noe som jeg tror blir viktigere enn noen gang inn mot å bli Asker.

 

Konsert 6 september bilde

Arrangementene skal i utgangspunktet ha to personer som presenterer musikk, bok, kunst eller hva det måtte være slik det både blir underholdende og lærerikt. Butikken er jo så stor som den er, men dette kan bli intimt og bra. Og kanskje enda viktigere, så er det gratis, uten alkoholservering. Det skal være åpent for de som vil. Så er det jo ikke slik at jeg mener kultur for enhver pris 🙂 bør være gratis. Men håpet er at publikum blir kjent med for dem nye og etablerte artister og kjøper det DE har å tilby.

En  ting som slår meg her jeg sitter i hverdagene på Tofte er hvor ufattelig mye historie det ligger mellom alle disse permene jeg har å tilby. En ting er jo alle historiene i de ulike bøkene, men bare det å tenke på alle livene som hver forfatter har levd/lever og alle de relasjonene de har med andre mennesker er fascinerende. Og det er her jeg skal komme litt til poenget med å drive bokhandel og hvorfor vi til enhver tid bør lese fysiske bøker.

fullsizeoutput_6ae

Hver bok har sitt lille særpreg med størrelse, lukt, sidetall og levd liv. Mens en iPad eller en Kindle ser helt lik ut enten du leser Ibsen, Riley eller Orwell, samtidig som facebookmeldinger og mailer tikker inn. Når jeg løfter opp en fysisk bok er det som om jeg har en relasjon med forfatteren. At vi på ulike tidspunkt åpnet opp den «samme» boken, og for meg er det viktig selv om det kan virke litt rart og bakstrebersk. Vi har en relasjon på en måte, og vi får være i fred.

IMG_1816

Som en særdeles fri bokhandel så kan jo jeg ta inn de bøkene jeg vil, og på lørdag gjorde jeg det. Haldor Smeks smaae Tildragelser i Livet, Eventyr, Bemærkninger og Meninger ble gitt ut av Hovde & Brekke forlag i 2010. Selve tittelen røper kanskje at de ikke var de første som hadde fått produsert denne boken mellom permer, for det viser seg at boken kom ut første gang i København i det herrens år 1805. Det er 212 år siden og den er i følge Brekke & Hovde den første romanen, skrevet av en nordmann på morsmålet. Om man tenker at Ludvig Holberg drev med slikt så skrev han på latin. Så bare her er jo boken interessant.

fullsizeoutput_847

Men denne boken har flere lag. Det er debuten til Nicolai Wergeland. Wergeland var teolog, en samfunnsdebattant og ansett som svært begavet. Han var også en av 14 prester som var samlet til Riksforsamlingen på Eidsvoll i 1814. Da han møtte opp hadde han med seg grunnlovsforslag i 100 paragrafer, og i perioden 1814 og 1840 deltok han i det meste av diskusjoner rundt temaet kultur. Og om du noen gang lurer på hvem som innførte begrepet Storting så var det Nicolai Wergeland.

Nicolai-Wergeland

Han og konen Alette Dorothea fikk syv barn og de to mest kjente er også det til gangs. Henrik Wergeland kom til verden i 1808, tre år etter at Norges første roman, Haldor Smeks smaae Tildragelser i Livet, Eventyr, Bemærkninger og Meninger, ble gitt ut av hans egen far. Året før Nicolai dro til Eidsvoll fikk han en datter. Hun ble kalt Camilla og etter at juristen Peter Jonas Collett fridde til henne så skulle hun for alltid huskes som Camilla Collett. Begge avkommene endte opp på hver sin hundrelapp.

fullsizeoutput_84f212890-1985-UNC-par

Nå har jeg altså Norges første roman for salg og det som er fascinerende er at den er språkmessig gjengitt så likt som mulig fra 1805. Kanskje ikke det beste salgstrikset, men jeg kan jo legge til at den ble slaktet da den kom ut. I senere tid har den visst endel Monty Python i seg uten at det skinner helt igjennom. Men den har noe satirisk og stikkende til sin samtid. En samtid som vi egentlig knapt kjenner, men kan forholde oss til takket være slike forfattere som Nicolai Wergeland.

fullsizeoutput_848

Det å kunne selge en bok som har såpass mye historie i seg er en givende øvelse. Og det å snakke om historiene rundt en bok, plate eller kalender, for den del, er berikende og viktig. Jeg lærer utrolig mye hver dag og i går kom det inn en historieinteressert kar som sa at han hadde Nord-Europas største samling av litteratur om urverk. Tiden flyr i godt lag, for å si det sånn.

Nå har folkehøgskoleåret startet, alle er på bli kjent tur, slik jeg også har gjort det i 17 år. Akkurat nå føles det naturlig og rett å ikke være der, men her. Jeg skal fremdeles jobbe ved Holtekilen, og mye annet, men det er her sammen med Nicolai Wergeland, Henrik Ibsen, Lucinda Riley og George Orwell jeg tilbringer flest timer. Det er en slags bli kjent tur det også.

fullsizeoutput_849

Så håper jeg du finner veien innom Bokhandleren på Tofte. Har  fremdeles tre eksemplarer igjen av ei middels god ei. Den heter Haldor Smeks smaae Tildragelser i Livet, Eventyr, Bemærkninger og Meninger. 

Velkommen!

 

 

 

En kommentar om “Hvorfor drive bokhandel?

  1. Kjell Arne Larsen sier:

    Kjekt å lese det du skriver om det å drive bokhandel. Interessant.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s