Bokfuglen

Som bokhandel er det å selge bøker både viktig og bra. Det å selge gode bøker er mye viktigere og kanskje enda bedre. Dette innlegget har et par utfordringer. Det ene er at jeg skal selge deg en bok, i et konsept jeg har kalt Bokfuglen. Det andre er at du nå skal fortsette å lese etter at jeg har avslørt at jeg skal selge deg noe. Det tredje er at det nesten er umulig å skrive dette innlegget uten å virke som en kjip besserwisser. Det får stå sin prøve.

IMG_1735

Til informasjon.

Så må man jo selvsagt stille seg spørsmålet hva en god bok er, og heldigvis er det slik at smak er det ENESTE som kan diskuteres. At en bok er populær gjør den ikke til en god bok, og av og til i gode lag bruker jeg å si at den kan være god selv om den er populær. Som bokhandler i en og en halv måned forstår jeg jo at høsten, eller bokhøsten som det heter, er det viktigste for bransje og forfattere. Mens lesehester har interessen oppe hele året. Selger du bra om høsten er du en suksess. Men de fleste bøkene som kommer ut er ikke en salgssuksess, men du verden, de kan være gode bøker for det. Og det er de bøkene man går glipp av når man leser det som alle andre sier er bra.

IMG_1632

Bøker kan være bra selv om de er populære:-)

Når noen spør meg om en bok jeg har fått inn så prøver jeg etter beste evne å være ærlig. Enten ved å si at jeg ikke har peiling, henvise til andre som har lest den, eller komme med egen anbefaling. Det å velge en bok blant alt som kommer ut er ikke lett, for man skal tross alt bruke ekstremt mye tid sammen med det skrevne ord. I dagevis. Det å lese en bok er nok det mest tidkrevende av alle kultursysler, om man ser bort i fra en Andy Warhol film eller Wagner-opera.

Men hvordan er det egentlig vi velger noe selv i 2017. Det er mange som tror at de til enhver tid har dårligere tid en i fortiden. Og folk virker tilsynelatende glade for at alt er så tilgjengelig så raskt. Og nå vil jeg gjerne komme inn på algoritmer. For hver gang jeg skriver Justin Bieber på Google så blir det registrert slik at når jeg noen timer senere skal inn på Facebook så dukker det opp en annonse fra Platekompaniet der jeg kan få kjøpt Bieber-ting. Dette fordi dataverdenen skal gjøre det enkelt for oss å finne varer den tror vi vil ha, slik at vi liksom sparer tid. Sjansen for å få en ny impuls minsker for hver Liker du gir, for hver sang du hører på Spotify, og for hver dame du har sex med etter å ha svipet bort de man ikke liker på Tinder. Alt skal bli så skreddersydd at det er nokså vanskelig for utvikling og forandring å få slippe til i hverdagen.

sosialemedier

Og det er her at poenget med at jeg skal selge deg en bok begynner å nærme seg noe, selv om jeg hører ut som en gammel gretten gubbe. Og for all del, her prøver jeg ikke å henge ut gamle, gretne gubber. Da jeg gikk på gymnaset på 80-tallet, herremin, jeg høres gammel ut. Vel, da hatet jeg å lese Fuglane av Tarjei Vesaas. Kanskje det var nynorsken, kanskje det var historien, men mest av alt var det at jeg ikke kunne identifisere meg spesielt sterkt med forfatterens univers. Jeg mistet lesegleden, rett og slett. Det tok mange år før jeg orket å lese noe som helst. Etterhvert begynte jeg å skrive selv og når jeg nå leser så har faktisk Fuglane blitt en av de aller beste bøkene som er skrevet, synes jeg.

fullsizeoutput_701

De to beste?

Det at jeg anbefaler en bok og kunden forteller meg noen dager senere at den var bra, og at de får lyst til å lese mere, er veldig stort. Og ekstremt viktig på så mange plan. Mest fordi jeg vet hvor mye bøker har gitt meg, og ikke minst dannet meg til den jeg er (muligens litt pompøst det siste der).

Vel idèen er å nå ut til de som kanskje har mistet litt leseglede, eller bare vil ha et eller to boktips inn mot høsten og vinteren. Og for all del; dere som elsker å lese er velkomne. Jeg har et ønske om å selge deg de bøkene du ikke visste at du ville ha, og det er jo et sjansespill. Du tenker nok hvorfor skal du stole på at min smak skal passe din leselyst? Du kan ikke det, men jeg skal gjøre mitt ytterste til å glede og overraske deg. Jeg vil bare gi deg en sjanse til å oppdage noe som ikke er ferdigformatert i livet ditt. Noe som du kommer til å sette pris på. Uten algoritmer.

fullsizeoutput_6e2

Så fort denne boken fikk strålende anmeldelser så kjøpte folk den.

For noen uker siden var det en kunde som anbefalte Richard Brautigan for meg. ”Drømmer om Babylon” kom ut originalt i 1977 og ble oversatt av Erlend Loe i 2003. Jeg hadde aldri fått vite om den skatten ved hjelp av algoritmer. Og nå vil jeg lese mere av ham. Ikke fordi det er en bestselger, men fordi det er skikkelig bra. Og godfølelsen jeg sitter igjen med av å ha oppdaget en ny forfatter er veldig givende.

fullsizeoutput_734

Så til BOKFUGLEN. Jeg har lyst til å selge deg en bok en gang i måneden, men du får ikke vite hvilken bok det er før du får den. Dette høres selvsagt ut som svindel, men det er ikke det. Har du lest boken så får du byttet den, eller du kan gi den til noen som fortjener den. Boken skal aldri koste mer enn 169 kroner, om du henter den i bokhandelen. Må jeg sende den til deg koster det 250 kroner. Sånn er det. Det blir som Troll i eske på Cinemateket, du vet ikke hva du får, før du sitter i kinosalen. Det skal være litt spennende å pakke opp en bok i 2017.

Jeg kan selvsagt spør hva du liker å lese og slikt, men da faller på en måte hele poenget bort. Jeg kommer ikke til å spør deg om noe før du får boken, eller… å be om navn og adresse vil muligens forenkle prosessen for Posten om du ikke henter den i butikk. Send navn og adresse i innboksen på facebook eller melding via bokhandleren.net. Merk det med Bokfuglen.

fullsizeoutput_68e

Jeg håper at dette ikke virker avskrekkende på noe vis, og som forhandler gjør jeg ikke dette for å loppe deg, men muligens berike (den var jeg ganske fornøyd med). For dette med å være bokhandler koser jeg meg med ser du. Her er et av mange bokhandlerhøydepunkt i løpet av en dag:

For noen dager siden kom det inn ei som var tidlig i tyveårene, vil jeg tro. Virket passe interessert, spiste is og var henslengt komfortabel. Spurte om hun trengte hjelp. Hun svarte at det var ikke så viktig fordi at det i grunn var moren som hadde tenkt seg inn i bokhandelen. Jeg skygget banen. Så kom moren og ville bare se seg omkring. Hun skrøt etterhvert av bøker og fattet interesse for bildene jeg hadde hengt opp av avdøde favorittforfattere. Jeg hørte med et halvt øre, det vil si at jeg hørte med begge ørene og lot som om jeg drev med noe annet. Moren tippet hvem det var og datteren rettet på henne, bilde etter bilde. Jeg ble nysgjerrig og lurte på om de koste seg med quizen. Datteren, hun unge med isen, pekte på det ene bildet etter det andre. Og ramset opp. Slet litt med Kipling, og lurte på om han barokkfyren virkelig var Ludvig Holberg. Jeg ble varm om hjertet, isen smeltet, og det gjorde for så vidt jeg også.

fullsizeoutput_735

Det var så godt som umulig å ikke henge Petter Dass over inngangen til toalettet.

 

Du er hjertelig velkommen til Bokhandleren på Tofte, og som vi alle vet; bøker er SEXY! De er jo det.

4 kommentarer om “Bokfuglen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s