Bålgropen i Getsemane

Det jeg liker med påsken er å befinne meg godt under tregrensa, spise lam og slappe av i kontrollerte former. De siste tre årene har vi blitt invitert til påskeaftenfamiliemiddag hos Laila og Espen på Tofte. Huset ligger ca. 70 meter over havet. Perfekt! I år forstod jeg det var noe spesielt på gang når det gjaldt maten.

UE2A7692

Regnbuen strekker seg fra epletreet i Espens hage, til solen, og tilbake igjen.

Påsken kan være så mangt for så mange. Noen elsker å gå på ski, spise Kvikk Lunsj og lese krim. Topp det, for de. Sist jeg gikk på ski var 26. mars 1996. Har spist en god del sjokolade av ulik art siden da, og ser helst krim på TV. Noen gruer seg til stengte butikker på langtorsdag, langfredag, langsøndag og langmandag. Noen liker også å piske seg selv før man blir spikret opp på et kors. Det er spesielt en filippinsk kar som får mer oppmerksomhet enn andre, Ruben Enaje. Jeg vil tro jeg overreagerer, men jeg blir forbannet når all verdens presse kjøper opp enda en sak på at han skal bli korsfestet i år igjen. For 29 gang. Makan. Etter at Jesus ble korsfestet i år 33 skal det mye til før jeg blir imponert over en korsfesting. Den til Jesus hadde liksom alt.

Ruben gir seg ikke.

Ruben Enaje gir seg ikke.

Jill Therese er i anledning høytiden på Røde Kors tur, så i år ble det ungene, to Clausthaler og meg, i hagen på Tofte. En hage som for øvrig kan minne meg litt om Getsemane, uten at jeg på noe tidspunkt så langt i livet har vært ved foten av Oljeberget. Men det må da være steike likt?

Tofte, like ted Oljeberget.

Tofte, like ved Oljeberget.

Allerede dagen før kunne jeg lese på facebook at naboene hadde hjulpet Espen med å grave det som ble bål/kokegrop. I Norge kan man datere gropene tilbake til sånn ca år 0, men lenger sør er det altså funnet groper som er 3000 år gamle. Espen sin hadde sett dagens lys i snaue 12 timer, men prinsippet var det samme. Legge steiner i et bål, i ei grop, med torv på toppen.

Einar, Love, Espen og Are poserer etter å ha brukt langfredag til bålgrop.

Einar, Love, Espen og Are poserer etter å ha brukt langfredag til bålgrop.

Bålgrop i full sving ligner veldig på et halvgjort blomsterbed.

Bålgrop i full sving ligner veldig på et halvgjort blomsterbed.

Det var selvfølgelig spente familier som møtte opp påskeaften og Espen kunne meddele at han hadde lagt i tre lammelår på fire kilo hver. Han hadde brukt 15 meter sølvpapir pr. lår, og ikke blader som de brukte i gamle dager. Til å fyre opp hadde det gått med noe kortreist ved og enkelte steder så vi røyken som steg opp fra gropen. Vi voksne var fascinert over det hele. Espen hadde lagt i offerlammene for to timer siden, nå var det bare tre-fire timer til mat.

Det ble diskutert forholdsvis ofte hvor lenge lammene burde ligge i gropen.

Det ble diskutert forholdsvis ofte hvor lenge lammene burde ligge i gropen.

Ventetiden tok Tinna seg av med å fyre opp en Weberkullgrill til 400 grader slik at pølsene ble dobbelt så store og fikk et sjarmerende svartskjær her og der. Man fikk mye pølse for pengene. Påskeharen kom, la egg og hoppet videre. Trampolinen fikk kjørt seg, det samme gjorde en trehjulssykkel som hvem som helst kunne bruke. Jeg klarte heldigvis å styre meg. Vi koste oss i solen og ble barnslig spente da Espen hentet frem husstandens minste spade.

Tidsfordriv av den gode sorten.

Tidsfordriv av den gode sorten.

Forsiktig løftet han frem torven, men det ble overraskende varmt, noe som igjen var overraskende i og med dette tross alt var ei bålgrop. Brannmann Jan Erik hentet hansker og vi skimtet 45 meter med sølvpapir fordelt på 12 kg ullfritt pattedyr. Det å se sølvet var som å finne gull. Rett og slett.

Spenning på ekstremt høyt nivå.

Spenning på ekstremt høyt nivå.

Det ryker av torven.

Det ryker av torven.

Etterhvert som sølvpapiret ble rullet bort kom lukten av rosmarin, hvitløk og lam sigende mot oss. Du verden! I de timene vi stod rundt offerplassen ble det jo diskutert hvordan man kunne vite om det var godt nok stekt, men her ramlet kjøttet fra benet og når vi la det på tunga smeltet det hele inn i et stort Ahhhh! Steeeeeike!!

De var der alle tre!

De var der alle tre!

Bålgrop for alltid!

Bålgrop for alltid!

UE2A7680

Myke pakker er gode pakker.

Perfekt!

Perfekt!

Kraft fra bålgrop blandes med vin fra Italia.

Kraft fra bålgrop blandes med vin fra Italia.

Vi satt i tre timer og spiste, sakte. Alle var glade for bålgropen til Espen. Poteter, salat, rødvinssaus og god drikke i en hage på Tofte. Ingen som sviktet, ingen som fornektet, ingen hane som gol. Bare gode venner. Flere burde hatt det slik, tenker jeg i det vi kjører hjem. Spør ungene om de likte maten. Pølsene var gode kommer det fra en av de. Jeg gleder meg allerede til neste år, og tenker på han filippineren. Bålgropen er stor nok. Nå handler det bare om hvor mye sølvpapir som skal til for å få tatt ham. En typisk sak for Harry Hole, eller en karakter som ikke finnes ennå.

UE2A7701

Lammet og oss.

2 kommentarer om “Bålgropen i Getsemane

  1. attraa sier:

    For et kjekt lag! Dette er slik hyggelige fester skal rigges! Jeg blir gjerne med neste gang! 🙂 Fortsatt god påske til hele gjengen!

  2. Iren Lindseth sier:

    På uforklarlig vis ble og blir jeg atter en gang påskebudskapsvelsignet og velsignet glad av å lese «Bålgropen i Getsemane», og legger meg på minnet….Ja, for det heter vel det?…at Tofte ER noen ganger helt sikkert like ved Oljeberget. Særlig de gangene dere alle møtes til hjerteromtreff fordi være sier spise inne, god mat, lek for barna, ventepølser, vennskap i lange baner. 😊 Det GIR og ER trygghet for barn at foreldrene er venner med venners foreldre 😊💗💙 God og glad påske til dere alle, nå i 2017!!!
    Hilsen fra Iren (Lailas søster)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s