Hel ved runder 70!

NILS TRAA 70 ÅR – VI GRATULERER!

Bilde 5
Født på en holme midt i Hardangerfjorden i 1945. Oppvokst blant bringebær, eple – og morelletrær ved foten av Folgefonna. Jevngammel med Franz Beckenbauer, Eric Clapton, Mia Farrow, Dag Frøland, Pat Jennings og Neil Young. Bare mye sprekere. Mye sprekere i båtbygging, holmeklipping, fisking, den store og lille multiplikasjonstabell, mye sprekere i stjernetelling, kapproing og fortøyning. Kunstner i å oppdage folk som trenger å bli rodd over fra den andre siden for å drikke kaffi og spise sveler, eller bare slå av en prat om vær og vind. Kunstner i å blande rips med ris og sukker og vaniljesaus, kunstner i å raspe poteter fra grunnen av og invitere til potetball med dott, med perfekte steikte fleskebiter, pølse, kålrabi og pote med kald kefir til tente stearinlys. Sjelden drivkraft i å komme seg på fjellet og nyte naturen, livet, regnet, vinden. Kan klippe en hel holme fri for høyt gras på et øyeblikk, kan skuffe unna meterhøy snø før sola står opp. Alltid presis. Alltid til å stole på. Du. You. Pappa.

Bilde 11

Takk for alle matpakkene du har smurt, takk for skiver av hjemmelaga brød med brunost, fårepølse og hvitost og drikkeflaske med rød saft. Takk for gratulasjoner på moderne sms med blinkefjes som smiler når jeg fyller halve år, 40,5 eller 41,5. Takk for alle blomstene med to grønne blad, en stilk som strekker seg med tre eller fire blomstervinger som du har tegnet og fargelagt på samtlige bursdagskort i heile mitt liv. Takk for sykkelen på 10-årsdagen og David Bowie på julafta i 1987. Takk for alle kvikklunsjene og appelsinbåtene på skiturene. Takk for all den varme kakaoen. Takk for den flotte BIK-BOK-genseren, seilerskoa og hundringsen på vei til labbedans på Valdertun. Takk for at du ikke jubla på alle langskudda som ble limt i venstre vinkel. Det hadde blitt jækla travelt.
Bilde 7

Du er en real arbeidskar med jerndisiplin, utholdenhet og en helt suveren arbeidsmoral. Du tok din ingeniøreksamen ved Bergen tekniske skole i 1967 med hovedfag innen kommunalteknikk og oppmåling. Du startet din yrkeskarriere som ingeniør i Giske kommune i 1967, og med unntak av knapt 1,5 år som avdelingsingeniør i Kvam kommune, har du siden hatt ditt virke i Giske kommune, hvor du i år runder 48 års tjeneste ved kommunens tekniske etat! Du har vært svært sentral i utbygging, drift og forvaltning av kommunens vann- og avløpsanlegg. Du har også i mange år vært en ivrig talsmann og pådriver for samarbeid med nabokommunen Ålesund for å sikre innbyggerne i Giske tilgang til drikkevann ved brudd på vannleveransen fra kommunens eneste drikkevannskilde. Av dine nærmeste kollegaer får du de beste skussmål, både som privatperson og fagperson. Med din brede fagkompetanse og lune vesen er og har du vært en særdeles sentral og høyt verdsatt medarbeider som kollegene dine tror neppe vil pensjonere seg før om nye 70 år. I 2010 fikk du av fylkeskommunen utdelt selveste Vannprisen også grunnet din pionerinnsats innen etablering av digitalt ledningskart. Som pappa har du fått flere diplomer og gullmedaljer, samt en rekke kopper og brødfjøler med brennemerkede kjærlighetserklæringer.

Bilde 8

Det bør også nevnes at du ikke har særlig peiling på musikk, selv med en avbildet gitar på et bilde fra Øystese på 70-tallet. Du har over tid utsatt oss for den samme kassetten i bilen, hvert eneste år, i hver eneste sving med begynnende kvalme og oppkast fra Skjong via Førde til Norheimsund til Holmen. Tekstene har stort sett vært: ”I dag skal eg liggja på ryggjen og sjå på lerka som svingar seg høgt i det blå”. ”Kor e hammaren din Edvard, du treng han vel no når døra skal spikrast igjen”. ”Det skal bli andre bollar når papen kjem heim, papen kjem heim…””Ein skigard kan ikkje vara evig veit du, kan aaaaaaaaldri vara evig.”

Bilde 13

Du har rigga til konfirmasjon med gips fra tåa til hofta. Du har stått opp tidligere enn de aller fleste i heile verda hver eneste dag i 50 år for å sikre folket vatn i springen. Du kan bare bestemme deg for et tidspunkt å stå opp på uten vekkerklokke og våkner når du skal. Du er på fornavn med alle bekker små og kjenner den folkeregistrerte adressa på hvert eneste kumlokk. Du har gått så ofte på Signalen på Valderøy og på Godøyfjellet at motbakkene i livet har forvandlet seg til nedoverbakker med vind i ryggen som smiler og hilser og bukker når de ser deg. – Hei Nils Traa, sier de. Er du på farten i dag også! Ha en fin dag! Du veit når graset er grønt og vil klippes. Du veit når bilen vil vaskes for hånd, når ribba skal sages før jul, når jakka må syes, når sårene blør og trenger nytt plaster. Du er kåret til årets potetballmester og brennsnutkonge siden 1990 og er kanskje den som har flest turer på Signalen de siste 70 år. Æresmedlem hos Princen, oppmann hos IL Valder, kongen av ripsdessert og innkjøp av julehefter som nytes med Polly Peanøtter og Sissel Kyrkjebø på kassett. Du er rett og slett, litt av en fyr. Du er rett og slett litt av en pappa.

Bilde 15

Og i dag har du altså bursdag. 70 år! Tenk å fylle 70 år på fredag den trettende. Det er godt gjort. Du skal være både dyktig og heldig for å få det til. Beckenbauer, den elegante backen på Vest-Tyskland, kapteinen, hadde aldri fiksa det. Dag Frøland ville fått jernteppe under pelsen. Pat Jennings ville sluppet inn tilbakespillet mellom beina, kasta seg etter ballen men aldri klart å redde den fra å trille over streken og 3-1 til Liverpool. Men du fikser det, pappa. Du fikser det. Du som bare så vidt nevner på en sms at du har tatt hjerteoperasjon, at de nettopp har åpna brystkassa di og sydd den igjen. Du som skriver ”Fått ny hjertestarter – alt bra. Ha en fin dag.” Som om du har vært til frisøren og klippet deg kort ved ørene. Som om du har vært til tannlegen og kommet hjem med null hull. Du som brekker leggen beint av og vil vente til etter fotballtreningen med å bli kjørt til legen fordi du ikke vil hefte resten av fotballgjengen, de må da få spille ferdig først, de må da få tøye skikkelig ut, de må da få dusja og tørka håret så de ikke blir forkjøla! Du er en tøffing, pappa. Du er en stillfaren og jordnær hjertestarter for folka i livet ditt. Du er omsorgsfull, trygg og snill. Du er ingen klippe. Du er et høyt elsket fjell.

 Bilde 6

Og med disse korte og fattige ord til ditt lange og rike liv ønsker vi bare å si: Du er den beste pappaen som finnes. Vi er veldig, veldig glad i deg. YNWA.

Gratulerer så masse med 70-års dagen!

17 kommentarer om “Hel ved runder 70!

 1. bettyg26 sier:

  Jeg ble helt rørt da jeg leste dette, du skriver med en slik varme og humor, du er helt enestående Arild Traa! Gratulerer med 70 års dagen til din far, Nils Traa😃💗🎈

 2. Per Inge Solbakk sier:

  Disse orda tror jeg kom lett Arild. Flott tekst om en flott mann! Vær snill å overbring de beste hilsner til Nils! Hilsen Per og Per Inge

  • attraa sier:

   Tusen takk, Per Inge Solbakk! Det skal jeg absolutt gjøre! Gode minner fra både deg og Per! 🙂

 3. Dag Grimstad sier:

  Fantastisk hyllest til ein far som er høgt skatta! Flott er det også å vite at det ikkje berre er skribenten sin evne til å formulere seg som gjer dette til ein god mann. Nils Traa er ein god mann! Det veit eg. Han er ei referanse og eit begrep frå min oppvekst. Min far som har eit arbeidsliv i lag med han. Han roser Nils Traa opp i skyene (altso høgare enn fjella)! Gratulerer so mykje til jubilanten!

 4. Gunn K sier:

  Fantastisk! !💙😊
  Dyktig du er å skrive.
  Gratulerer til pappaen 👍🌟

 5. attraa sier:

  Tusen hjertelig takk til alle for hjertevarmende hilsener til Nils. Jeg har lest de alle til ham, og han smiler og ler. Takk!

 6. attraa sier:

  Tusen takk Frode! Og takk til din mor! Er det gamlenaboene på Skjong som hilser? 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s