Livet er en lek

– Blir du med ut og leker? Så enkelt hadde han spurt, i alle år. Med miniski på beina. Med en femmerball under arma. Med ei ny fargerik klinkekule som glitret mellom fingrene, ei heilt ny klinkekule som kunne klinke bort alle andre klinkekuler i heile verda, og vinne over alt.
Featured image
Klinkekula jorda

Om det regnet elefanter sto han der i regnjakke og regnbukse. Om sommeren kunne han knuse egg uten at skallet ramlet nedi bakebollen, blande det med sukker, bakepulver, mel og kald melk. Plugge vaffeljernet i veggen og steke tusenvis på tusenvis av vaffelhjerter og smøre de inn med rømme og rørt bringebærsyltetøy. Vi kunne feste fiskesnøre til kjellervinduer i nabolaget og spille på snoren for å lokke gærningen som bare satt i kjelleren og klirret med de små brune flaskene ut i nabolaget for å få seg litt frisk luft.

Vi kunne krype som indianere og cowboyere i hagen til Majoren som gutta i ”Kampen for tungtvannet” og stjele med oss diamanter og kirsebær, epler som små granater som vi kunne kaste i bakhodet på folk som ikke ville oss vel. Vi kunne bygge de tøffeste og dypeste snøhuler med bare hendene og le så høyt at kjeften nesten revnet.Featured imageFeatured image

Illustrasjonsbilder: Vi kunne bygge de dypeste snøhuler og le så høyt at kjeften nesten revnet.

Vi kunne sette fyr på knusktørt gress og trylle frem brannbiler med sirener og lys som hentet fra en filmscene i New York der de gode folka alltid vant til slutt. Vi kunne stoppe hele Valdersykkelløpet med 40 000 tegnestifter med stiften opp som punkterte nye DBS-dekk med en markedsverdi til 4,4 milliarder kroner. Han kunne spørre meg for den fineste jenta selv om den fineste jenta aldri spurte meg. Han kunne si ting på ekte. Han kunne ringe meg om natten og si at jeg måtte komme ut, fordi nå satt de der heile gjengen og om jeg ikke kom med en gang så kom han med taxi innen 15 minutter og hentet meg. Og så kom han og hentet meg.

Han kunne sitte foran meg og si at han hadde gått på en kjempesmell men ikke hadde sagt det til dama enda, at han trengte hjelp, at det var helt jævlig i hodet hans. Han kunne ringe og spørre om vi skulle reise verda rundt til neste år. Men slik er det ikke mer. Tidens tann har tatt fra oss lekespadene, tidens tann har fjernet bøttene eller endret fargene, tidens tann har fjernet dissene. Døgnet har fortsatt like mange timer, hjertet er like stort. Ballen er like rund, gresset like grønt. Men overlappene, de synkroniserte løpene, pasningene, de gode sentringene sitter ikke like godt lenger. Teknikken er enestående, overblikket framifrå. Byene ligger der, de varme strendene, de gode historiene, de muntre blikkene. Det regner like mye, sola er like varm, snøen fra i fjor er smeltet. Himmelen har enda flere stjerner, Karlsvogna har ikke flyttet på seg.

Featured imageDu trenger ikke vise til det perfekte levde liv for å møte meg. Du trenger ikke bevise at du har lykkes eller bortforklare tap. Du trenger ikke møte i dress, du trenger ikke ta med din CV, du trenger ikke vise et ansikt uten sår. Du trenger ikke gå omveier fordi du er livredd for det som har vært, for det som er, for det som skal komme. Du trenger ikke dikte opp de villeste historier eller fortelle om pengene du har eller ikke har. Du kan få dinge på døra mi akkurat som du er. Du kan få stå der og ikke si et eneste ord eller prate som en foss, du kan få komme inn eller bare stå der du vil, du kan få den beste spaden, du kan få knuse de beste egga, du kan få smake på røra, du kan få spise opp alle bringebæra. Livet er no og klokka går. Bare kom. Here comes the sun. Hekt deg på. Få på deg skoa. Ta på regnjakka, finn fram spaden, den røde eller blå. Kom. Ding på døra. Bank på livet. Kom å se meg i øya og spør meg igjen. – Vil du leke?

Featured image

2 kommentarer om “Livet er en lek

    • attraa sier:

      Det er viktig! Både de beste folka fra barneåra, ungdommen og i voksen alder! Og hvorfor ikke rett og slett invitere noen en lenge av en eller annen grunn ikke har hatt tid eller anledning til å møte, ut på en kaffi, ut på en fotballkamp, hjem for å skru sammen ei IKEA-hylle. Livet er no 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s