You`ll Never Spin Alone

– Hei, sier instruktør Ståle på Sats i det fyren med Liverpool-jakka kommer inn i spinningssalen. – Så kjekt å se deg!

liv92jacket_z

Det er akkurat ei uke siden noen sist snakket til ham, det er akkurat ei uke siden noen sist smilte til ham. Som uka før det og uka før det. 47 år med mellomfag i sosiologi, siste jobb som kioskvikar på Vektertorget i sentrum. Uføretrygdet etter at han nektet å gi fra seg Liverpool-jakka til noen forpulte slosskjemper fra Sotra på Zacken i 1994. Satt hjemme under heile Lillehammer-OL med nakkekrage. Naboen fikk ansvaret for å heise flagget.

1994_lillehammer_logo

Hjemmesykepleien kom innom med posisjonert mat lenge før Fjordland engang var påtenkt. Enkelte perioder har han så sterk angst at han bare blir liggende i senga i dagesvis. Kjøper ikke lodd, inviterer ikke Jehovas inn på te med honning og suketter, bidrar ikke på fellesdugnaden, vasker ikke trappeoppgangen selv om det er hans tur, igjen. Han ligger i senga og rister og svetter og kjenner varmen fra egne tårer renne nedover senga, snur puta for å sove tørt. Hører på djevelen som slår ham taktfast med en hammer i hodet. Hører på klokka på stua som tikker og tikker og duren fra kjøleskapet med øl og agurk og Tine Ekstra Lett Melk. Han ser rett opp i soveromslyset og tenker at lyset får bare holde ut, om lyspæra går, blir alt svart. Han tenker på Ian Rush, spiller nr 9 for Liverpool. Som bare bøttet på med mål. Han tenker på klippen Alan Hansen. King Kenny. Samholdet mellom gamlegutta. Turene på puben. Bruce Grublete og rar. Som spilte klovn før den avgjørende straffa, som kødda rett foran fyren som skulle druse ballen i mål når det absolutt gjaldt, når livet sto på spill og alle fans ville på pub og feire seier. Som tøyset så mye at straffeskytteren fra Roma knakk sammmen og smelte ballen i tverra og over.

Bruce%20Grobbelaar

Det eneste fyren med Liverpool-jakka gjør i løpet av ei heil uke bortsett fra å ligge i senga med angst og kikke på lyspæra og tenke på Liverpool og Ian Rush og King Kenny er å gå på spinningsøkta til instruktør Ståle hver onsdag kl 18. Han tenker på alle folka som kom innom kiosken og hilste på ham. – En pakke med røyk og en lighter. – VG og en Stratos. – Kong Haakon, kan du pakke ham inn? Så fin du er på håret. Har du fått deg ny skjorte, den kledde du. – Brann vinner til helga, det er steike sikkert. God helg, snakkes på mandag, om ikke før! – Legge på, så går vi opp, sier instruktøren i halvmørket der foran. – Det er dette du gjør nå, det er dette som er det viktigste i livet ditt akkurat nå, sier manager Ståle. – Ingenting er viktigere i livet ditt enn akkurat dette som du gjør nå. Og Liverpool mønstrer det beste laget, denne onsdagen i januar 2015. Ian Rush ser fit ut på topp. King Kenny glitrer. – Du er god, roper instruktøren. – Si til deg selv at du er god, kjenn hvor godt det gjør. – SI DET. – Du er god! – Du holder ut! – Du holder ut! – Du holder ut! King Kenny røsker lenkene av. Kiosken. Slagene. Bitterheten. Sinnet. Tårene. Blikkene. Hatet. Likegyldigheten. Senga. Den låste døra. Regningene og inkassovarslene. Latteren. Sviket. Fengselet. Løgnene. Den lange, ensomme natta med kattene som skriker til hverandre, med lyden fra en fest et sted, med lyden fra naboen som kjører til jobb. – Du er god, roper instruktør Ståle. – Nå gir vi alt inn! – Det er deg det handler om nå. – Nå gir du alt, inn! Og King Kenny spinner seg til stjernehimmelen, King Kenny dribler månen og sola og Mars og Neptun og Melkeveien.

Handshakes-04-GQ_31Oct13_b_1445x878
– Takk, sier instruktør Ståle. – Takk, for at du gav alt! Han avslutter timen med tøyninger, stiller seg opp i døra, gir hver og èn en high five. –Jeg er glad i dere, sier instruktør Ståle. – Jeg mener det, smiler han. – Jeg er glad i dere, alle sammen. Og King Kenny klasker til hånden hans i døråpningen, gir ham en highfive, og holder ham hardt med fingrene, kanskje i ett sekund, kanskje i fem. Men lenge nok. Akkurat lenge nok, til å si med hele sitt hjerte uten å si et eneste ord: – Jeg er glad i deg også. YNWA.

3 kommentarer om “You`ll Never Spin Alone

  1. attraa sier:

    Etter spinninga i går fikk jeg en lettere strekk i høyre legg da jeg GIKK opp bakken. Hele fysioteamet til Krig & Kjærlighet er på saken. Det kjøles ned med torskefilèt fra fryseboksen samt lett akupunktur med strikkepinner. 13 spinningsøkter på tre uker nå. Jækla kjør.

    • attraa sier:

      Takk, Geir Olav! Veien mot toppblogging er beintøff. Strekk i leggen, såkalla gåstrekk eller Traa-strekk. Slipper trolig å amputere, men ser det litt an! Takk for at du liker og følger! Det er stas! Arild på vegne av redaksjonen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s